Juniorer med vind i sejlene efter forsinket sæsonstart

Bedst som vi, som så mange andre foreninger, troede, at vi skulle tage hul på 2020-sæsonen, blev der sat en brat stopper for det. Mandag d. 13. april meddelte Dansk Sejlunion, at regeringen mente, det var for tidligt at påbegynde genåbningen af udendørsidrætterne. Vi i Juniorafdelingen besluttede derfor at udskyde den til d. 17. april, hvor der igen skulle komme udspil fra regeringen om en gradvis genåbning. Vi blev dog slemt skuffede, for med afstandskravet på 1 meter kunne vi jo ikke være i samme båd, om man så må sige. Til gengæld kunne vi den 8. juni bringe følgende nyhed på juniorafdelingens facebookside:

Kære juniorsejlere.
Det er med særdeles stor glæde, at jeg kan meddele jer, at vi åbner for juniorsejlads på mandag d. 15/6 kl. 17.00..
Vi skal pakke ud –men der bliver også tid til en tur på vandet og spisning selvfølgelig.
Pak derfor jeres badetøj og gode sejlerhumør på mandag – vi ses!
PS: Spred gerne det gode budskab

Vores lille juniorudvalg, bestående af Bo, Anders og jeg, havde med baggrund i regeringens anbefalinger vedtaget følende foranstaltninger.

  • Våddragte – som er klubbens, bliver personlige og tages med hjem for at undgå ombytning
  • Der indgås partnerskab, så man så vidt muligt sejler med de samme hver gang . Dette efterleves i nogen grad, der hvor det giver mening
  • Ved den efterfølgende spisning sidder man med en stol imellem sidemanden. Det har vi ikke gjort efter ferien, men noget tyder på, at vi igen skal tage det op.

Ved den noget udskudte sæsonstart mødte der omkring fem unge sejlere fra i fjor op, og fra da af er vi kun blevet flere og flere sejlere og kan nu tælle 12 styk glade juniorsejlere i alderen 11 til 15, men primært i alderen 11-12, hovedsageligt fra Bogø og en enkelt fra Stubbekøbing. Fælles for det dem er, at de går på samme skole, og det skaber en god energi og kammeratskab. Jeg tror faktisk, at det er den bedste og mest homogene gruppe, vi har haft i rigtig mange år. Vi er således kommet rigtig godt fra start efter sommerferien, og det tilskriver jeg:

  • Et særdeles godt vejr
  • God gruppe af sejlere, der har det sjovt med hinanden
  • God forældreopbakning
  • At vi er gode til at gribe det, der motiverer de unge, og her spiller vejret en afgørende rolle

Så trods modspil fra Covid-19’ vil sejlsæsonen 2020 i juniorafdelingen i Bogø Sejlklub blive en af de bedre og være årsagen til, at man stadig har lyst til at yde en personlig indsats efter omkring 15 års juniorarbejde i klubben.

Adspurgt om, hvorfor de unge sammen med deres forældre kommer på havnen hver mandag aften, er mit svar nok meget banalt og på ingen måde overraskende: Socialt samvær (venskab) og sjove oplevelser på og i vandet. Elementer som naturoplevelse, godt sømandskab og konkurrence kommer som oftest ind ad bagdøren. Faktisk har vi i år nogle ungdomssejlere, som kunne udvikle sig til konkurrencesejlere – og det ville glæde mit sejlerhjerte. Men konkurrencesejlads har aldrig været målet for det at drive juniorsejlads i Bogø Sejlklub. Det har derimod været at så spiren til en livslang glæde ved vandaktivitet. Om det så er roning, kitesurfing eller sejlads er underordnet, så længe det at færdes på og i vandet bliver med respekt for naturens kræfter. Hvis vi i juniorafdelingen tilmed kunne genindføre begrebet `forpligtende fællesskaber´ og implementere det i de unges sind, ville målet bestemt være nået.

“Levetiden” for en ungdomssejler i Bogø Sejlklubs regi er typisk to til tre sæsonen, men når de unge når 14-15 år, falder de ofte ud af foreningslivet, et mønster også de fleste andre foreninger oplever. Typisk er det kun de unge, som har nået et eliteniveau, der fortsætter, og dem har vi som bekendt ikke nogen af. Vi har dog haft held med igennem en lang årrække at uddanne og bruge ungdomsinstruktører, hvilket har en dobbelt gevinst i fastholdelse af gamle sejlere og tiltrækning af nye. Vi har faktisk også set flere eksempler på, at forældre er blevet aktive sejlere i seniorafdelingen, og det er jo ´en vind-vind´ situation.

Alt her i livet er sinuskurver og i særdeleshed foreningsarbejde – vi kan kun påvirke udsvingene som foreningsmennesker med et oprigtigt engagement og vedholdenhed.

Thomas Bægård

Indlæg oprettet 18

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen